Fa uns mesos us vam parlar sobre el mètode KonMari, un mètode d’ordre i neteja bàsic que una jove autora japonesa havia desenvolupat. Marie Kondo o KonMari va ser aquesta jove. Va escriure un llibre, “La Màgia de l’Ordre” que serveix com a guia i ajuda per saber com ordenar i netejar la teva casa d’una forma diferent. Ha causat tant furor, que Marie Kondo es dedica ara mateix a la seva pròpia consultoria d’organització i ordre. Si vols saber més o tornar a recordar-ho, et deixem el post sobre el mètode KonMari.
Avui tractarem d’anar un pas més enllà en el seu mètode i del mètode de Hideko Yamashita, una altra experta que ha triomfat gràcies al seu mètode Dan-Sha-Ri. Què signifiquen aquestes paraules? El dan significa tancar el pas a les coses innecessàries de la nostra vida; el sha llençar allò inservible; i el RI, convertir-se en una persona desenganxada de les coses.
Després de molts anys defensant els seus mètodes i impartint seminaris, s’ha elaborat una llista de tres tipus de persones que els agrada guardar-ho tot:
- Inclinació al passat: les persones que guarden coses del passat i no usen, escudant-se en què van ser èpoques felices, però que no han tornat a consultar ni usar des de fa anys.
- Futur incert: les que tenen por a tirar alguna cosa que els pugui servir en un futur.
- Fugir de la realitat: les persones que segons diuen, no tenen temps per ordenar. La majoria, fugen d’aquesta realitat: la falta de temps emmascaren la seva mandra.
Pertanys a algun d’aquests tres grups? Si la resposta és sí, pot ser que hagis de replantejar-ho. El fet de tirar o donar de debò allò que ja no volem, ens ajuda a canviar el nostre comportament. Ens ajuda a decidir i donar valor a les coses que realment ens importen i que es poden extrapolar a qualsevol altra faceta de la vida: la teva família, amics, treball, interessos.
Ambdues autores comparteixen opinions. Les coses tenen valor quan s’utilitzen, i s’utilitzen en el present, quan compleixen la seva funció. Una vegada ja no tingui més ús, per què seguir guardant-la? El fet de llençar de debò t’ajuda a conèixer-te a tu mateix, a forjar un judici propi que vas polint a poc a poc. T’ajuda a dir no a coses per les quines tens inclinació i et retenen.
Moltes persones guarden molta roba amb l’excusa de “a veure si me la puc tornar a posar” i finalment s’acaba oblidant en el fons d’un calaix. T’ha passat? Tornes a estar en un dels tres grups! Ambdues autores defensen que guardar la roba que ja no s’usa respon a una inclinació mal entesa i obsessiva.
Esperem que aquest post t’hagi fet reflexionar sobretot allò que tens a casa i no utilitzes. Dóna-ho o tira-ho, però desfés-te de tot allò que de debò no té valor i ús. És un gran principi per aconseguir ordenar tant la teva casa com la teva vida. Les tasques de la llar seran diferents quan comencis a aplicar aquests mètodes.
Us heu sentit identificats amb aquest post? Comenta’ns-ho en el blog de la Mar de Net.